Synttärileipomuksia ja muita


Poikasen synttäreitä vietettiin kuun puolessa välissä. Toiveena oli tällä kertaa Ninjago-kakku, tällainen siitä tuli. Vaalea kakkupohja, välissä minttusuklaakrokanttimousse, kostutuksena vaniljamaito. Kuorrutukseen olen käyttänyt nyt vallan vaahtokarkin makuista kaulintamassaa, hakkaa Öetkerin kaulintamassan mennen tullen. Ekan kerran laitoin myös massan alle kosteuseristeeksi kermavaahdon voi-sokerikreemin sijaan, hyvin kesti hikoilematta muutaman tunnin ajan jääkaapissa.


Tämä raparperipiirakka on ehkä kaikkien aikojen paras mitä on vastaan tullut! Pinnalle tulee kookosmuruseos joka tasapainottaa ihanasti raparperin kirpeyden. Itse tuunasin vielä alkuperäistä ohjetta niin että lisäsin pohjataikinaan 1/2tl kardemummaa, se teki piirakkaan ihanan säväyksen. Kannattaa ehkä kokeilla ensin alkuperäsitä ja sitten tuunailla. Ohje on Karamellikenkien Eveltä eräältä keskustelupalstalta bongattu.



Raparperi-kookospiirakka

pohja:
1 muna
1dl sokeria
100g voita, sulata
1dl maitoa
2,5dl vehnäj.
1,5tl leivinj.
(1/2tl kardemummaa)

400-500g raparperia
1dl sokeria

muruseos:
1,5dl vehnäjauhoja
2,5dl kookoshiutaleita
2rkl vaniljasokeria
1dl sokeria
100g voita, pehmitä

-Sekoita käsivispilällä kulhossa muna ja sokeri. Lisää sulatettu voi ja maito, sekä kuivat aineet. 


-Levitä taikina voideltuun pyöreään vuokaan. Levitä päälle pesty ja paloiteltu raparperi, johon on sekoitettu sokeri.
-Paista pohjaa ja raparpereja 200 asteessa 15min.
-Valmista sillä aikaa kookosmuruseos.

-Sekoita kaikki muruseoksen aineet murumaiseksi taikinaksi. Levitä ilmavasti esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista noin 20min. Peitä tarvittaessa välillä leivinpaperilla, jottei piirakka saa liikaa väriä.

Meillä juhlien vakiotarjottaviin kuuluvat myös marengit, yleensä mariannemarengit tai turkinpippurimarengit.Tässä "pomminvarma" marenkiohje, mariannesellainen tällä kertaa.

6 munanvalkuaista
6 dl tomusokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl omenaviinietikkaa
1 pss mariannemurskaa (turkinpippurimurskaa, tuttifruttimurskaa... tmv)

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeria vatkaamisen aikana pienissä erissä, lisää lopuksi maissitärkkelys ja etikka, vatkaa kunnes massa kovaa ja kiiltävä. Lisää lopuksi pienellä teholla mariannemurska tai muu makuaine massaan. (Jos haluat värjätä massaa, väri kannattaa lisätä ihan aluksi.) Pursota isoreikäisellä tähtityllalla tai nostele lusikalla pellille keoiksi, paista 100 asteessa (tai alle 2-3 tuntia kunnes marengit ovat rapeita ja kypsiä. Napsauta uuni pois päältä, jätä jäähtymään ja jälkikypsymään uuniin.

Uusiin leivontablogituttavuuksiin kuuluu sivupalkista löytyvä Suklaapanda. Sieltä löytyi tämä sitruunabrowniesien ohje. Niitä piti heti testata, ja hyvin tekivät nämäkin kauppansa poikasen synttäreillä. Samaten Suklaapandan blogista löytyi alla olevien suklaabrowniesien ohje. Niitä vietiin jälkiruuaksi poikasen kummeille kun käytiin siellä grillaamassa mainiota tonnikalaa. Tuon verran niitä oli jäljellä kun maltoin napata kuvan. Maistuivat, siis!
Mainittakoon vielä että suolaisina poikasen synttäreillä oli tarjolla suolatikkuja, herneitä (palosta, tuoreita) ja Salosen ruisnappeja kahdella eri päällysteellä joita sai itse kauhoa kulhoista leipästen päälle; katkarapukimaraa ja valkosipulista kinkkutahnaa. J oli suolaisista vastuussa tälläkin kertaa, häneltä ne sujuu niin paljon paremmin. Eipä jäänyt niistäkään todistusaineistoa jälkipolville. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuteen nousuun

Korujakin oon tehnyt

Stabilot testissä