Vapun leipomukset

Tänä vappuna perinteisen piknikin asemasta gillailtiin meillä kotosalla. Tutulla kokoonpanolla tosin eli esikon kummien ja heidän tyttären eli kummityttömurumme kanssa. Tarjolla oli isännän bravuureja eli grilliribsejä, lohkoperunoita, valkosipulikastiketta ja katkarapukimaraa. Kummityttömurun vanhemmat toivat pöytään ihanaa fetasalaattia.
Itse tein simaa, foccaciaa ja pavlovan.
Tätä focacciaa saimme maistaa ekan kerran isännän siskon luona, ohje on Olivia-lehdestä ja mainio! Tässä ohje tylsästi copypastella:


1 iso pellillinen

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
noin 10–15 kivetötöntä kalamata-oliivia

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
2. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnä-jauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10–15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, ”käsiin tarttuvaksi”.
3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
4. Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
5. Ripottele leivän pinnalle tuoreita timja-min ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Painele oliivit taikinaan.
6. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.

Pavlovan ohjeen siirrän myös vanhan blogin puolelta tänne, siellä se on ollutkin jo ennen


5 munanvalkuaista
2,5dl sokeria
2tl maissitärkkelystä
Ripaus suolaa
1 tl etikkaa ( käytin omenaviinietikkaa)

Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi, lisää tärkkelys, suola ja etikka. Jatkaa vatkaamista vielä hetki kunnes vaahto on taas kovaa.
Piirrä leivinpaperille esim. kattilankannen avulla n.18cm halkaisjaltaan ol ympyrä, levitä vaahtö ympyrään niin että reunat ovat hieman keskusta korkeammat. Paista 120 asteessa 1,5-2 tuntia, jos pinta alkaa ruskistua, laske lämpö 100 asteeseen.

Täytä jäähtynyt pavlova kermavaahdolla tai vaniljakreemillä ja marjoilla/hedelmillä. (Itse käytin kreemiä) Tarjoa heti.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuteen nousuun

Korujakin oon tehnyt

Piina!